Hei !  Työprosessiajattelun vaikeus on yhteinen haaste kaikessa työssä, jossa palvellaan asiakkaita.  Työntekijöinä meidän ei ole helppo asettautua ikäänkuin ulkopuoliseksi seuraamaan sitä, miten meillä arki hoituu.

Tähän todellisuuteen havahduin, kun eräs tuttavani "pääsi" muutamaksi viikoksi sijaisena seuraamaan arkea erilaisissa tamperelaisissa päiväkodeissa. Hän kertomastaan  jäin vakavasti miettimään, miten ihmeessä voisimme auttaa mukavia alan ammattilaisia katsomaan "tuottamaansa" ammattimaisen työn arkea realistisesti. 

Lukuisien arjen esimerkkien kautta hän oli saanut huomata, miten pienistä asioista oikeastaan on kysymys.  Meillä on pieni lapsiyksilö hukkunut massaan, vaikka työntekijöillä olisi kaikki edellytykset huomata pienen lapsen usein sanattomat viestit.  Vain ammattiryhmistä ei ole kiinni, miten lapsia huomioidaan, vaikka näin Kallialan tutkimuksen pohjalta näyttäisi olevan!  Teos "Kato mua" - kannattaa ehdottomasti lukea.

Miten avata ammattilaisten silmiä ja ajattelua! Keskustelemalla, keskustelemalla !  Jokin sosiaalisen median keino pitää myös luoda!  Täytyy luoda You tube-ympäristöön alue: "Lasten yhteinen, erilainen arki" vai "Päiväkodin toisenlainen arki" tai jotain tällaista.

Erinomaisen mielenkiintoista on myös se, että näiden samojen kysymyksien kanssa painii meillä esim. vanhainkotimaailma.  Miten vaikeaa onkaan lähteä muttamaan perinteistä, säilyttävää vanhanikodin arka kohti kuntouttavaa, omaehtoista arkea tukevaa työtapaa.  Iloni on nyt olla mahdollisesti mukana tällaisessakin prosessissa lähivuosina.  Näin ainakin toivon. On tehtävä hyvä hankesuunnitelma!

Näiden kokemuksien kautta tulee olemaan mielenkiintoista löytää yhteisiä nimittäjiä muutoksen vaikeuteen.  Näiden työprosessien muutoksien toteuttaminen on aina vaikeaa, kun vuosikymmenien rutinoituneet ajattelumallit työtavoissa ovat muutoksen esteenä.

Yhteinen keskustelu ja uusien ajatuksien yhteinen pureskelu ovat varmasti  tärkeimpiä avaimia hyvinvointipalveluiden uuteen arkeen.

Kesä on pian kukkeimmillaan !  Nautitaan siitä täysillä!

Elinalta