Viime lauantaina saimme Perhojokiseudulla ihailla alueen vasuprosessin tämän vaiheen tuotoksia. Maaliskuusta lähtien eri kunnissa (Halsua, Kaustinen, Perho ja Veteli) on käyty läpi vasun perusteiden pohjalta upeaa keskustelua päivähoidon arjen taustalla olevista näkemyksistä ja kunnissa oli työstetty nämä keskustelut upeiksi kuntakohtaisiksi vasuiksi. Tämä vasu-kavalkadi taas vakuutti itselleni, että meillä on todella upeat mahdollisuudet nostaa varhaiskasvatustyön/päivähoidon profiilia, kun vain toimeen tartutaan.

Varmaankin näiden kuntien päivähoidon sivustoilla työstetyt vasut ovat ainakin ensi vuoden alusta kaikkien ihailtavissa. Päivähoito-toimialana on selkeästi kärkihankkeena Perhojokiseudun kuntien yhteisen palveluverkoston luomisessa. Tuntuu hyvältä, kun saa olla näin tärkeässä jutussa mukana.

Lauantai vakuutti minua myös siitä, että kun kunnassa hyvin osataan ottaa nykyaikaiset yhteydenpitovälineet käyttöön ja prosessin vetäjä ottaa tässä aktiivisen roolin, saadaan koko väki keskustelmaan yhdessä kaikille tärkeistä asioista; esim. "miten ajatellaan pienten lasten arjessa oppivan päiväkodissa tai perhepäivähoidossa", "millainen on hyvinvoiva lapsi" jne  Kun prosessin vetäjä esittää tämäntyyppisiä kysymyksiä pohdittavaksi ja yhteiseen virtuaaliseen ympäristöön vastattavaksi, tulee kaikkien ajatukset yhteisesti näkyviin. Jos sitten on perhepäivhoitoväkeä, joilla ei nettiyhteyksiä ja- taitoja, kirjoittaa ohjaaja yhteisen keskustelun nettiympäristöön.

On erinomaisen pitkälle vain asennekysymys, nähdäänkö tekniikka ongelmana ! Tämän näkeminen ja kokeminen oli itselleni taas omia ajatuksia vahvistava juttu. Tekemällä oppi: kun onnistuu, niin innostuu ja kun innostuu, onnistuu. ja tässä Perhojokiseudun prosessissa sain kokea senkin, miten auliita eri kuntien ihmiset ovat auttamaan toinen toisiaan. Ei tarvita aina pitkiä, kalliita kursseja, vaan kun on selkeä asia työstettäväksi esille, siis esim. meidän kunnan vasu, niin asiat opitaan ja juttu valmistuu !  Todellisia tvt-sankareita nuo Perhojokiseudun vasuprosessin koordinaatioporukka. He ovat papukaijamerkkinsä ansainneet.

Nämä viime viikonlopun mukavat kokemukset siivittävät nyt mieltä, kun olen ensimmäistä kertaa elämässäni valmistautumassa osaamiseni markkinointitilaisuuteen. Pirteän osaajaverkoston (Aprica) kanssa olemme perjantaina tuomassa esille päivähoidon alueen osaamistamme.  Luulenkin, että jatkan nyt perjantain esitystäni; Itseohjautuvaan työkulttuuriin. Verkostomme muita teemoja ovat: Uudistuva johtajuus päivähoidossa sekä Varhaiskasvatus mediamaailmassa.

Toivottavasti ja varmasti messukokemukset tulevat olemaan myönteisiä. Mielenkiintoista!

Elinalta