Helteinen tervehdys Kaustiselta !

Italialainen musiikki on tämän vuoden teemana tässä valtaisassa kansanmusiikkitapahtumassa. Oman ryhmäni, Nuolipelimannien urakka päättyi eiliseen ja näin olen jo taas kotimaisemissa. Mieli on aina yhtä korkealla Kaustiselta palatessa; tapahtuman  moni-ilmeisyys ja musisoinnin korkeatasoisuus puhuttelee aina - se on koettava, sitä on vaikea sanoin kuvata.  Ja tietty yhdessä soittaminen, yhteisyyden ja ystävyyden ilo on näissä esiintymisissä upea kokemus. Porifolkissa jatketaan !

Suomessa kansamusiikin koulutus on kerkealla tasolla ja se Kaustisella näkyy. Huippulahjakkaiden nuorten bändien nimet vaihtelevat ja saundi eri kokoonpanoissa vaihtelee, mutta upea, luova yhteistyön riemu on yhteinen; Hyperborea, Hehkumo, Gjallahorn jne - Nämä koettuaan kukaan ei voine väittää kansanmusiikkia aikansa eläneenksi jutuksi. Tänä vuonna minulle oikein kolahti, miten upeasti meillä tänään pidätään huolta siitä, että kansanmusiikki elää omassa ajassaan ja uusiutuu jatkuvasti.

Kaikkien varhaiskasvattajien olisi suonut olla mukana eilisessä EBU:n konsertissa, jossa n. 200 pientä ja vähän isompaa soittajaa, Mauno Järvelä ja Näppärit - esiintyivät. Nämä pienet soittajat soittivat upeasti aivan uusimpia kansansävelmiä.  Näppärielle tänä vuonna oli muistaakseni Ville Kangas säveltänyt tosi ihanan "Paina päälle, Berlusconi"-sävelmän toukokuun alussa ja nyt tämä on sitten äänitetty esitettäväksi koko eurooppalaiselle yleisölle. Näppärit esittivät muitakin aivan tuoreita juttuja - siis modernia kansanmusiikkia!

Tämä kansanmusiikin jatkuva uusiutuminen puhutteli siksi, että juuri ennen lomia olin joidenkin tuttujen kanssa keskustelussa siitä, miten vaikeaa meillä on saada muutosta näissä julksissa organisaatioissa. Meillä ollaan koulutettu väki tekemään ja toteuttamaan palveluita tietyllä tavalla, mutta taitoja palveluiden todelliseen kehittämiseen, uudistamiseen ei nuorillakaan työntekijöillä tunnu olevan. Kun nyt tästä lomailun jälkeen tartutaan taas työkuvioihin, niin tämän asian pohtimiseen aion vielä palata. Mietin vain, miten saisi dialogia asiasta, siis muutostaitoisuuteen kehittymisestä ammatillisen koulutuksen väen kanssa. Minusta katseet pitää kääntään sinnepäin: kentällä toimivien ammattilaisten ammatillinen orientaatio on koulutuksen no tietty myös tradition, ammatillisen "kansanperinteen" tulosta.  Kaustinen tänä vuonna kuitenkin opetti, että uudistaminen on olennaista elävän tradition säilyttämisessä, näin myös kentällä. Tähän kyllä sain innostusta edellisessä jutussani kertomasta vierailuista. Muutos on mahdollinen !

Onnellisia, aurikoisia lomapäiviä edelleen !

Elinalta