Hei,

työt ovat alkaneet - meillä monilla on varmasti hieman tahmeasti. Vaan tietysti pitää iloita siitä, että joillakin vielä loma jatkuu. Yhteisenä erinomaisen myönteisenä uutisena on tietysti Suomessa se, että elokuun alkupäivinä on tulossa upea helleaalto iloksemme. - Marjat kypsyy ja luonto kuivahtaa - ja voi ottaa aurinkoa - ehkäpä piipahtaa vielä lavatansseissakin jonain viikonloppuna!  Kyllä varmasti alkaa ajatuksetkin juosta luovemmin ja ehkä tuottavammin kuin tähän asti.

Kun nämä varhaiskasvatuksen/päivähoidon asiat ovat sydäntäni lähellä, niin mieluusti jaan hieman ajatuksiani havainnoista, joita saatoin tehdä alkuheinäkuusta, kun olin mukana upeassa väitöstilaisuudessa: Tuulikki Vennisen huima puserrus opinnoissa tällä vuosituhannella saivat väitöstilaisuudessa hienon välietapin ainakin. Liitän tähän myöhemmin linkin tähän väitöskirjaan. Tutkimus käsitteli työyhteisössä toteutuvan yhteisöllisen palautteen saamisen ja antamisen kehittymistä. Tutkimus merkittävä ja upea työkulttuurin kehittämisenkin näkökulmasta. Palaan sen sisältöön myöhemmin.

Se mikä ajatuksia on askarruttanut on maassamme yliopistotasolla käytävä tieteellinen keskustelu - tai siis oikeammin sen lähes täydellinen puuttuminen, paitsi väitöstilaisuus sinänsä. Tuulikin väitöksessä oli ilo tätä dialogia seurata. Mutta kun sitten karonkassa tietysti toivotettiin uusi tulokas sydmellisesti tervetulleeksi tähän tieteelliseen keskusteluyhteyteen, jäin kovasti pohtimaan.  Kun tätä sitten joltakin tiedustelinkin, niin eivät osanneet yliopiston sisältäkään minulle keskustelufoorumin osoitetta kertoa. Kasvatustieteiden sisällä keskustelua tarvittaisiin, mutta tänä päivänä meidän pitäisi päästä tilanteeseen, jossa lähdettäisiin yhteisen pohdinnan kautta etsimään enemmän monitieteisiä näkökulmia arkemme ilmiöihin/kysymyksiin. Uskoisin näin löytyvän aivan uusia oivalluksia, uutta ymmärrystä omaan, monimutkaistuvaan arkeemme.

Palaan näihin teemoihin lähipäivinä, mutta annetaan elokuun nyt ensin alkaa,

pikaisiin palaamisiin Elinalta

ps. kevään viimeisiä puserruksia oli työstää Pirkkalan kehittämishankkeen loppuraporttia. Tähän työhön olen juuri nyt tarttumassa, kun meiltä on pyydetty Työministeriön johonkin julkaisuun hankkeesta artikkelia. Keräsin tähänastisen materiaalin myös yleisempään tarkasteluun seuraavassa osoitteessa:

http://www.innokanava.fi/potpuri

Olisipa mukavaa saada vähän palautettakin, miltä kooste vaikuttaa.